- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 100
- STOB recept
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Brambory (syrové) | 400 |
Celer bulva | 200 |
Cibule | 150 |
Cizrna (v suchém stavu) | 50 |
Česnek | 16 |
Fazole bílé (v suchém stavu) | 50 |
Hovězí vývar (čistý) | 800 |
Hrách (v suchém stavu) | 50 |
Mrkev | 300 |
Olej řepkový | 20 |
Voda | 400 |
Dochucovadla:
pepř, rozmarýn, tymián, bobkový list
Energetická hodnota celkem: 6098 kJ
Bílkoviny (g): 56,
Tuky (g): 43,
Sacharidy (g): 204,
SAFA (g): 9,
Cukry (g): 41,
Vláknina (g): 51,
Sůl (g): 9
Energetická hodnota na 1 porci: 1016 kJ
Bílkoviny (g): 9.3, Tuky (g): 7.2, Sacharidy (g): 34, SAFA (g): 1.5, Cukry (g): 6.8, Vláknina (g): 8.5, Sůl (g): 1.5
Postup přípravy
Pro tuto polévku využijeme různé druhy luštěnin - například cizrnu, fazole a hrách, ale můžete použít cokoli, co máte zrovna k dispozici. Luštěniny si předem namočíme a uvaříme doměkka. Zeleninu si očistíme, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme na troše oleje. Mrkev, celer a brambory (cca 2/3) nakrájíme na větší kusy, zbylou třetinu nastrouháme (polévku to zahustí). K cibuli a česneku přidáme po chvíli i mrkev a celer a přidáme i koření (bobkový list, tymián, rozmarýn, celý pepř). Chvíli restujeme a poté zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a přidáme i brambory (v kuse a část nastrouhanou). Osolíme a zvolna vaříme. Po cca 20 minutách přidáme i uvařené luštěniny. Dle potřeby zředíme vývarem nebo vodou, polévka by však měla být hustá. Vaříme, dokud není všechna zelenina a brambory měkké. Dle potřeby dochutíme, nejlepší je polévka odleželá druhý den. Hmotnost hotového pokrmu cca 2200 g.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.